Det här med mattor…

IMG_20150710_092009

Jag älskar mattor. Jag är uppvuxen med orientaliska mattor som är underbara. De kan verkligen lyfta ett helt rum, ja ett helt hem. Kelimer är också fantastiska, som våra svenska röllakan – slätvävda ullmattor – fast i andra färger och mönster. Och man kan inte annat än älska de vackra beni ouarain-mattorna.

Men samma sak som gör att en orientalisk matta lyser upp allt omkring den, gör också att den är svår att kombinera med till exempel tapeter. Jag tycker de gör sig bäst till vita väggar och enkla möbler. I alla fall om man som jag lätt kan tycka att det blir ”för mycket”. Men givetvis finns det personer som kan kombinera vad som helst och det blir snyggt.

En sak man ska veta om just beni-mattor är att om man köper en nyproducerad matta så ullar och stövar den som en hel skock får. En antik beni är liksom färdigsliten, men så är de ofta mycket dyrare också. En sådan har jag hemma. Så vacker, men när vårsolen strilar in och man dessutom har småbarn som springer och stökar inomhus, och sedan lägger till en släng av städmani, ja då förstår ni.

Så där är jag nu. Med flera vackra mattor i garderoben och ett kalt golv vid soffan. Jag har provat lite olika varianter men får inte riktigt till det. Det är svårt med gamla parkettgolv också. De är vackra, men utan matta blir de väldigt dominerade och ”ekiga”. Såpade brädgolv som i resten av huset är så mycket mer lättmöblerade. Visst har vi sådant golv under parketten, men man ska ju ha hjärta att slita upp det också….

Några mattor och kombos de senaste åren.

IMG_20150711_083958
En kelim med mycket lila – i källaren nu!
Processed with VSCO with a5 preset
Alla mattor behöver inte vara vävda. Kanske ändå att det borde vara en mörkare fäll med mer mönster.
Processed with VSCO with a5 preset
En vacker beni ouarain – som hårar.
Processed with VSCO with hb1 preset
Här passar mönstren på matta och tapeten ihop helt OK. Mattan tar också upp skåpets färg.
Processed with VSCO with a5 preset
Att fotografera en matta innan man bestämmer sig ger en bra vink. Här såg jag att allt blev alldeles för beige för min smak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s